ÇİM BAKIMI
Bakımlı ve sağlıklı bir çiminiz olduğunda nedenini bilemediğiniz bir mutluluk içinde olduğunuzu hissediyorsunuz değil mi? Kesinlikle doğru. Böyle bir sağlıklı bir çim elde etmek için çok düzenli bakım gerektirir. Yaygın bilinen bakım uygulamaları arasında da hep sulama, biçme ve gübreleme bulunur.
Ancak, gerçekten sağlıklı ve güzel bir çime sahip olmak istiyorsanız, o zaman dikkat etmeniz gereken bir şey daha var, havalandırma. Havalandırma zorunludur çünkü çimlerinizdeki çimlerin sürekli bir oksijen, su ve besin kaynağı sağlaması gerekir ki sağlıklı bir şekilde yaşayıp size o eşsiz görüntüyü sağlasın.
Modern bir dünyada, çimlerinizi havalandırmanıza ve çimlerinizin sağlıklı büyümesini teşvik etmenize yardımcı olacak çok sayıda makine ve alet vardır. Bununla birlikte, en iyi teknolojilerle bile, neden ve nasıl etkili bir şekilde havalandırılacağını anlamanız gerekiyor. Bu konudaki bilgi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Havalandırma nedir?
Çim havalandırma; su, hava ve besinlerin çiminizin köklerine nüfuz etmesini sağlayan küçük delikler açarak toprağı delme işlemidir. Toprağı doğru şekilde havalandırdığınızda, çim köklerinin güçlenmesine ve toprağın daha derinlerine nüfuz etmesine yardımcı olursunuz.
Havalandırmayı düşünmenizi tavsiye ederiz çünkü bu aynı zamanda toprak sıkışmasını ve sazdan sıyrılmayı da teşvik eder. Sıkıştırılmış topraklar, topraktaki temel besinlerin, suyun ve havanın uygun dolaşımını engellemesiyle birlikte çimde çeşitli bozukluklar meydana geliyor.
Fazla çim sazları (çim saplarının, çim çürüklerinin, rizomların ve henüz bozulmamış (veya “ayrıştırılmış” köklerden oluşur. Bunlar, çimlerinizin kolay ayrışamayan sert bileşenleridir. Çok kalınlaşırsa, bu katman havayı, suyu ve besin maddelerinin, kök bitkilerine sızmasını engeller) çiminizin toprak yüzeyi ile çim yüzeyi arasında çok fazla organik kalıntı biriktiği anlamına gelir. Yoğun örtü, temel elementlerin toprağa nüfuz etmesini engelleyebilir. İşte bu sorunu ancak toprağı havalandırarak bu sorunu çözebilirsiniz.
Çimlerinizi Ne Zaman Havalandıracağınızı Nasıl Belirlersiniz?
Çimlerinizi havalandırmanın sizin için neden önemli olduğunu yukarıdaki yazıda belirttik. Ne yazık ki, Çim uzmanı dediğimiz kişiler bile bu durumdan bir haber!!!, her neyse devam edelim! Şimdi ise çimlerimizi ne zaman havalandıracağınızı belirlemek için dikkat etmeniz gereken bazı kurallardan bahsedelim;
Çimleriniz yoğun kullanıma maruz kalıyorsa, örneğin çocuklarınız veya evcil hayvanlarınız zamanlarının çoğunu bahçede oynayarak geçiriyorsa, çimlerinizi havalandırmanız gerekir.
Çimleriniz süngerimsiyse veya çimler çok daha hızlı kuruyorsa bu, çimlerinizde aşırı sazlık olduğunun bir göstergesi olabilir. Bundan emin olmak için bir kürek kullanarak çimin bir bölümünü kaldırabilirsiniz. Çim bıçaklarını kaplayan saz 3-4 cm’ i aşarsa, havalandırmayı düşünmenizi öneririz.
Ayrıca, daha önce yer altının çok fazla stresle karşılaştığı bir yerde (örneğin inşaat alanlarının yapıldığı alanlar) çim ekimi yaparsanız bu alanlarda da çimleri havalandırmanızı da tavsiye ederiz.
Havalandırma için İdeal Zaman Ne Zamandır?
Dikkate alınması gereken bir diğer şey, havalandırma için uygun zamandır. Öncelikle, çimlerinizde yetişen çim türünü belirlemelisiniz, çünkü farklı çim türleri farklı havalandırma süreleri gerektirir.
Çimleriniz Bermuda otu gibi sıcak mevsim otlarından oluşuyorsa, ilkbaharda havalandırmanızı öneririz. İşlemi toprak ısınmaya başladıktan hemen sonra yapmalısınız.
Ancak, çimleriniz serin mevsim çimi ise sonbahar mevsiminde havalandırma yapmak akıllıca olacaktır. Genel olarak, ilkbahar ve sonbahar mevsimleri, bu göreve yapmak için ideal zamandır.
En iyi zaman, toprağın çok sertleşmediği veya donun tüm yabani otları öldürdüğü zamandır. Ayrıca havalandırma için açtığımız delikleri daha sonra biraz çim tohumuyla ara ekim yapmalarını söylüyoruz.
Ek olarak, kumlu topraklara sahip çimler 2 ila 3 yılda bir havalandırmaya ihtiyaç duyarken, killi topraklara sahip olan veya yoğun yaya trafiğine maruz kalan çimler her yıl havalandırmanızı gerektirir.
Çim Havalandırma Yöntemleri
Sıkıştırılmış çim toprağı, çimlerin düzgün büyümesini engeller, bu da sağlıksız, çekici olmayan bir çim ile sonuçlanır. Neyse ki, bu sorunu havalandırma yoluyla çözebilirsiniz ve işi halletmek için bir makine kullanmanız bile gerekmez.
Manuel yöntemler bir makine kullanmak kadar etkili olmasa da, yine de mükemmel sonuçlar verebilirler. Ayrıca, araçlar oldukça uygun fiyatlı. Manuel yöntemlerin en büyük dezavantajı, oldukça sıkıcı ve zahmetli olabilmeleridir.
Çimler elle nasıl havalandırılır?
MANUEL DELİKLİ HAVALANDIRICI KULLANMA
Çimlerinizi manuel olarak havalandırmanın en iyi yöntemi, bir “manuel delikli havalandırıcı” kullanılarak yapılır. Bu, bir el tutamağı ve bir ayak çubuğu ile tasarlanmış bir araçtır. Toprağa sürebilmeniz için sapı iki elinizle tutmanız gerekir. Toprağın çok sıkıştırıldığı alanlarda ayak çubuğu ve el yardımıyla çıkarabilirsiniz. Bu alet en iyi nemli toprakta çalışır ve toprağa nüfuz ederek çimlerinizi havalandırır.
ÇİM ÇATALI KULLANMA
Çim Çatalı, çimlerinizi havalandırmak için yararlı bir araç olabilir. İşlem aşağı yukarı ani havalandırmalarda kullanılır. Etkili bir yöntemdir çünkü parçacıkları gevşetmek için sıkıştırılmış topraklara verimli bir şekilde nüfuz eder. Aslında dirgen denilen tarım aleti elinizde varsa bu bile işinizi çözecektir. Ancak süreç, özellikle büyük bir alanınız varsa, son derece sıkıcı ve zaman alıcıdır.
MANUEL SİLİNDİR HAVALANDIRICI KULLANMA
Çimlerinizi havalandırmanıza yardımcı olabilecek başka bir manuel araç, manuel silindir havalandırıcıdır. Bu alet, manüel delikli havalandırıcıya benzer şekilde çalışır, ancak silindirler yerine birkaç sivri ucu vardır. Çimi tıkamak yerine, toprağı gevşetmek için çime küçük delikler açar. Bu, hava, su ve besinlerin daha iyi nüfuz etmesine ve dolaşımına izin verir.
ÇİM HAVALANDIRMA AYAKKABILARI
Bu alet ise adı üstünde çim havalandırma ayakkabısı. Ayakkabı gibi giyilerek özel bahçelerinizde pratik bir şekilde çiminizi havalandırabilirsiniz. Küçük bahçeler için ideal ve kullanışlı bir üründür. Bahçenizde yürüyerek çiminizin havalandırma işlemini yaparsınız. Şuan bildiğim kadarıyla Türkiye de satışı yok sanırım.
Çimlerinizi Nasıl Havalandırırsınız?
Çimlerinizi havalandırmadan önce, süreci anlamalısınız. Havalandırma sırasında dikkat edilmesi gereken kritik şeylerden bazıları şunlardır:
1. Çim türünü belirleyin
Çimlerinizi havalandırmanın ilk adımı, üzerinde yetişen çim türünü belirlemektir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çim türleri, havalandırmanız için ideal zamanı belirler. Çiminizin sıcak mevsim mi yoksa soğuk mevsim mi olduğunu belirledikten sonra, havalandırma çalışmalarınızı buna göre planlayabilirsiniz.
2. Toprak türünü belirleyin
Toprak ayrıca her havalandırma arasındaki aralıkları da etkiler. Kil gibi bazı topraklar daha kısa havalandırma aralıkları gerektirirken, kumlu topraklar bir sonraki havalandırma işleminden önce daha uzun aralıklar gerektirir.
3. Çim alışkanlıklarınızı anlayın
Farklı ev sahipleri çimlerini farklı şekillerde kullanırlar. Çimlerinizin üzerinden sık sık geçiyorsanız veya tüm yıl boyunca çimlerinizde oynayan çocuklarınız varsa, aşırı toprak sıkışmasını önlemek için her yıl havalandırmanızı öneririz.
Ek olarak, çimlerinize yakın zamanda çim tohumu serptiyseniz, toprağı havalandırmak için acele etmenize gerek yoktur. Tohumların filizlenmesi ve güçlü kök sistemleri geliştirmesi için yeterli zaman tanımak için yaklaşık bir yıl beklemelisiniz. Çimlerinizin çimlerinin köklerinin derinliğini de kontrol etmelisiniz. Köklerin derinliği 4-5 cm’den azsa, havalandırmayı öneririz. Küçük bir kürek veya tornavida kullanarak derinliği inceleyebilirsiniz.
4. Kullanılacak manuel havalandırıcıya karar verin
Ayrıca kullanmak istediğiniz manuel havalandırıcı tipini de belirlemelisiniz. Delikli havalandırıcı mı yoksa sivri havalandırıcı mı istiyorsunuz? İhtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı olarak, sizin için en uygun aracı seçin. Daha küçük alanlarınız varsa dediğim gibi dirgen denilen tarım aletini kullanabilirsiniz.